صافکاری PDR چیست و در چه مواردی استفاده می‌شود؟

شاید تصور ما از صافکاری خودرو تا همین چند سال گذشته، فرایند زمان‌بر، پرهزینه و در عین حال پرسروصدا بود که استادکار به وسیله ابزارهایی مانند چکش و لیسه، اقدام به صافکاری فرورفتگی‌های بدنه می‌کرد. اما امروزه با ابداع روشی نوین به نام صافکاری بدون رنگ یا (PDR) تصورات ما نسبت به این اقدام تعمیراتی، به کل دچار تحول شده است. صافکاری بدون رنگ که به آن ترمیم بدون رنگ بدنه هم می‌گویند، روشی برای رفع فرورفتگی‌های بدنه خودرو، به وسیله ابزارهای تخصصی PDR است. این ابزارهای تخصصی در قسمت روی بدنه یا به صورت دقیق، پشت پنل‌های بیرونی قرار می‌گیرند که به نوعی بدنه را ماساژ می‌دهند.

طیف وسیعی از آسیب‌ها و فرورفتگی‌ها قابلیت ترمیم توسط ابزارهای PDR را دارند. اما به طور کلی، صافکاری PDR بیشتر در از بین بردن فرورفتگی‌های کوچک و ضربات با شدت کم، کاربرد دارد. این متد صافکاری نسبت به روش سنتی کم‌هزینه‌تر است و به زمان کمتری هم نیاز دارد و می‌توان این عامل را مهم‌ترین نقاط قوت این روش دانست.

صافکاری PDR

انواع ابزارهای PDR

ابزارهای صافکاری PDR دقت بالایی در طراحی و ساخت دارند. هر کدام از این ابزارها اندازه و طرح خاصی دارند که مخصوص استفاده در شرایط خاصی است. در ساخت ابزارهای صافکاری PDR از تکنولوژی خاصی استفاده شده است تا بالاترین نسبت قدرت به اندازه را در بین ابزارهای صنعتی داشته باشند؛ به‌همین دلیل معمولاً از باکیفیت‌ترین صفحات فولادی در تولید آن‌ها استفاده می‌شود.

ابزارها و تجهیزات متفاوتی که در فرایند صافکاری PDR استفاده می‌شود عبارتند از:

۱. میله صافکاری (PDR Rods)

میله‌های صافکاری از رایج‌ترین ابزار صافکاری PDR هستند و برای کشاندن فلز به محل خود ساخته شده‌اند. این میله‌ها انواع مختلفی دارند که هر کدامشان کاربرد متفاوتی دارد. قیمت این میله‌ها معمولا زیاد است و به همین دلیل حتما قبل از خرید به این نکته دقت کنید که میله استحکام و مقاومت بالایی داشته باشد و در ساخت آن از دسته ارگونومیک بهره گرفته باشند تا فرد هنگام کار با آن خسته نشود. انواع میله‌های PDR عبارتند از:

  • میله اهرمی
  • میله دم ماهی
  • میله چرخشی

میله اهرمی

میله‌های اهرمی در قسمت‌های کاپوت، سقف و قسمت‌های جداشونده برای اهرم کردن استفاده می‌شود.

میله دم ماهی

میله دم ماهی به صافکار برای عمل صافکاری PDR در نقاطی که فضا کم باشد، کمک می‌کند.

میله چرخشی

از این میله‌ها در ناحیه‌هایی که امکان چرخش میله وجود داشته باشد، استفاده می‌شود تا بتوان به‌راحتی میله را چرخاند.

۲. نگهدارنده

ثابت و محکم نگه داشتن کاپوت و بدنه خودرو یکی از نکات مهم حین صافکاری PDR است. نگهدارنده کمک می‌کند تا کاپوت ثابت بماند و این ابزار شامل قلاب (Rope Ratchet) و پایه نگهدارنده  (Hood Prop) است.

۳. نیش‌گیر (PDR Knock Down Tools)

از دو نمونه سنبه نیش‌گیر (Knock Down Door) و چکش نیش‌گیر (PDR Hammer) برای برگرداندن برجستگی‌ها و صاف کردن ضربات وارد شده به خودرو استفاده می‌شود. نیش‌گیر‌ها برای صاف کردن برآمدگی‌های گسترده کاربرد ندارند.

۴. دستگاه صافکاری (PDR Hot Box)

دستگاه صافکاری به صافکاران برای انجام صافکاری PDR تعداد زیادی خودرو در کوتاه‌ترین زمان ممکن کمک می‌کند. این دستگاه، بدنه خودروی دارای فرورفتگی را با نیروی مغناطیسی و انرژی گرمایشی صافکاری می‌کند. هم چنین دستگاه صافکاری در زمینه‌های بالا بردن مقاومت بدنه خودرو، باز کردن پیچ و مهره‌های فرسوده و درآوردن شیشه خودرو هم کاربرد زیادی دارد.

۵. تگرگ کش (Lifter Hand Tools)

تگرگ کش‌ها از وسیله‌های پر کاربرد در زمینه صافکاری PDR هستند. این ابزار بیشتر برای بیرون کشیدن فرورفتگی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و صافکار با کمک پدهای چسبی به اضافه تگرگ کش، این کار را انجام می‌دهند.