راهکارهایی برای مقابله با سولفاته شدن باطری ماشین

سولفاته شدن چیست؟

در طول استفاده از باتری ماشین، بلورهای سولفات کوچک تشکیل می شوند، اما اینها طبیعی هستند و مضر نیستند. در حین عدم دریافت از شارژ طولانی مدت، سولفات سرب آمورف به یک بلور پایدار تبدیل شده و در روی صفحات منفی قرار می گیرد و منجر به ایجاد کریستالهای بزرگ می شود که باعث کاهش ماده فعال باتری می گردد، و همچنین کارایی باتری را کم می کنند.

دو نوع سولفات وجود دارد:

  • برگشت پذیر (یا سولفات نرم)
  • دائمی (یا سولفات سخت)

اگر یک باتری به صورت مرتب و زود هنگام سرویس شود، با اعمال بار اضافی، باتری کاملاً شارژ شده و به شکل جریان تنظیم شده در حدود 200 میلی آمپر، سولفات برگشت پذیر و قابل اصلاح تشکیل می شود. ولتاژ پایانه باتری تا حدود 24 ساعت از 2.50 تا 2.66 ولت بر سلول (15 و 16 ولت در یک بلوک مونو 12 ولت) مجاز است افزایش یابد. افزایش دمای باتری به 50-60 درجه سانتیگراد(122-140 ° F)بیشتر به حل شدن کریستال ها کمک می کند.

سولفات دائمی زمانی تشکیل می شود که باتری برای هفته ها یا ماه ها در حالت شارژ کم باشد. در این مرحله، هیچ شکلی از ترمیم و حل شدن ممکن نیست. با این حال، عملکرد بهبودی این سولفاتها گاهی وجود دارد. در کمال تعجب، در باتری های جدید اسید سرب پس از قرارگرفتن در یک ولتاژ کم برای چندین هفته مشاهده شده که بعضی از سولفاته ها کاملاً ترمیم می شوند. در این امر عوامل دیگر ممکن است نقش داشته باشند.

یک نشانه ظریف که آیا باتری اسید سرب قابل بازیابی است یا خیر، در منحنی تخلیه ولتاژ قابل مشاهده است. اگر باتری کاملاً شارژ شده ولتاژ پایدار را در تخلیه نگه داشته باشد، احتمال فعال شدن مجدد، بیشتر از زمانی است که مقدار ولتاژ به سرعت کاهش یابد.

چندین شرکت برای جلوگیری و معکوس کردن سولفاته شدن باتری ها، دستگاه های ضد سولفات ارائه می دهند که پالس هایی را در ترمینال های باتری اعمال می کنند. چنین فناوری هایی باعث کاهش سولفات بر روی باتری سالم می شوند، اما آنها نمی توانند به یکباره شرایط را معکوس کنند. این رویکرد یک روش مبتنی بر تجربه و غیر علمی است.

استفاده از پالس های تصادفی یا القاء کورکورانه بر اضافه بار می تواند با تشدید خوردگی شبکه به باتری آسیب برساند. هیچ روش ساده ای برای اندازه گیری سولفات وجود ندارد، و همچنین شارژرهای تجاری موجود نیستند که برای حل شدن کریستال ها، اضافه بار محاسبه شده ای را اعمال کنند.

در حالی که دستگاه های ضد سولفات می توانند شرایط را معکوس کنند، برخی از تولید کنندگان باتری ماشین این روش درمانی را توصیه نمی کنند زیرا تمایل به ایجاد سولفاته های نرم دارند که ممکن است باعث افزایش میزان تخلیه انرژی شود. علاوه بر این، پالس های اعمال شونده دارای ولتاژ موج دار هستند که باعث گرم شدن باتری می شود. تولید کنندگان باتری موج شارژ مجاز را هنگام شارژ باتری های اسید سرب مشخص می کنند.

وجود آب و بخار آب سبب مي شود سر باطري سولفاته شود. جهت جلوگيري از سولفاته شدن سر باطري پس از شستشوي ماشين حتما بايد از خشك بودن محل اتصال باطري به كابل مثبت و منفي اطمينان حاصل نمود و يا مي توان روي سر باطريها در پوشهاي لاستيكي مناسب اين كار قرار داد. در شرايط بد اب و هوايي و در صورت در دسترس نبودن سر باطريها مي توان به وسيله گريس نسوز كابل شوها و سر باطري ها را ايزوله نمود.

هنگامي كه سر باطريها سولفاته مي شوند جريان الكتريسيته به خوبي بر قرار نمي شود و شارژ باتری ماشین به خوبي صورت نمي گيرد و فشار زيادي به سيم هاي حامل جريان وارد مي شود كه باعث سوختگي تعدادي از اين سيم هایی مي شود كه در سرباطريها قرار دارند.

در باطريهاي سربي در هنگام شارژ باطري توسط دينام اگر عمل انتقال جريان به خوبي صورت نگيرد زمان جوش امدن باطريها طولي مي شود كه اين عمل در موارد استثنايي مي تواند سبب آتش گرفتن باطري شود آن هم بعلت زمان طولاني روشن بودن وسيله نقليه و وجود بخارات مواد سوختي كه بر اثر گرماي شديد محفظه باطري اتفاق مي افتد.

تمیز کردن سولفاته سرباطری ماشین

  • قطب مثبت باطری ماشین بیشتر از قطب منفی باطری ماشین در معرض سولفاته شدن قرار دارد.
  • تمامی اتصالات سرباطری را جدا نمایید.
  • از برخورد اشیا فلزی با بدنه فلزی باطری ماشین جدا خودداری نمایید.
  • هنگام کار روی هر قطب باطری ماشین  از قرار گرفتن درپوش قطب مقابل اطمینان حاصل نمایید.
  • برای از بین بردن و نظافت سولفات و رسوبات سرباطری از محلول جوش شیرین و آب استفاده نمایید.
  • عمل رسوب زدایی را توسط مسواک زبر و یا فرچه فلزی انجام دهید.
  • سرباطری های تمیز را گریس کاری نمایید ، این کار سبب جلوگیری از ایجاد سولفات میگردد.
  • حواستان باشد درد حین شست و شو آب وارد باتری خودرو نشود.

استفاده از روشهای به حداقل رساندن سولفاته زدن باتری ماشین

سولفاته شدن باتری هنگامی اتفاق می افتد که یک باتری اسید سرب از یک شارژ کامل محروم شود. این امر در مورد باتری های اتومبیل هایی که در شهر با لوازم جانبی مصرف کننده انرژی الکتریکی رانده می شوند رایج تر است. زیرا موتور خاموش یا با سرعت کم نمی تواند باتری را به اندازه کافی شارژ کند.

صندلی های چرخدار برقی نیز یک مشکل مشابه دارند زیرا ممکن است کاربران باتری را به اندازه کافی شارژ نکنند. شارژ 8 ساعته در شب هنگام استفاده از صندلی کافی نیست. برای دستیابی به شارژ کامل باید اسید سرب به طور دوره ای 14 تا 16 ساعت شارژ شود. و این ممکن است به همین دلیل باشد که باتری های ویلچر فقط 2 سال کارایی دارند، در حالی که اتومبیل های مخصوص ورزش گلف با باتری یکسان دو برابر عمرشان کارایی دارند. مشغول نبودن مکرر به باتری های ماشین گلف اجازه می دهد تا یک شارژ کامل در طول شب دریافت کنند.

سلولهای خورشیدی و نیز توربین های بادی همیشه شارژ کافی برای باتری های اسید سرب را تأمین نمی کنند، که این امر می تواند منجر به سولفاته شدن شود. این اتفاق در مناطق دور افتاده جهان رخ می دهد که روستائیان با استفاده از منابع تجدیدپذیر برای شارژ باتری ها عمل می کنند و در نتیجه آن به دلیل کامل نشدن شارژ کامل باتری ها عمر باتری کوتاه است. فقط یک بار شارژ دوره ای کامل می تواند این مشکل را حل کند. اما بدون وجود شبکه برق در این مناطق این امر تقریباً غیرممکن است.

یک راه حل جایگزین استفاده از باتری لیتیوم-یون است که یک شارژ جزئی را به یک شارژ کامل ترجیح می دهد. با این حال، هزینه خرید باتری لیتیوم-یون بیش از دو برابر هزینه باتری اسید سرب است. البته این باتری اگرچه گران تر است، اما گفته می شود که به دلیل تعداد چرخه بیشتر شارژ و طولانی شدن طول عمر، در نتیجه نهایی ارزان تر از باتری اسید سرب تمام می شود.