انواع روغن ریزی خودرو کدامند؟

روغن ریزی خودرو الزاما زمانی که ماشین روشن است، رخ نمی‌دهد. بلکه ممکن است در حالت خاموش نیز بعد از چند ساعت متوجه نشت مقدار زیادی روغن در زیر خودروی‌تان شوید. همان‌طور که اشاره کردیم، سوال اساسی این است که روغن‌ریزی مربوط به کدام بخش از ماشین است؟ به‌طور کلی نشتی روغن خودرو مربوط به یکی از موارد زیر است:

  • نشت روغن موتور
  • نشت روغن ترمز
  • روغن‌ریزی هیدرولیک فرمان
  • روغن‌ریزی گیربکس

در این قسمت لازم است که هر یک از موارد چهارگانه فوق را جداگانه بررسی کنیم.

1. نشت روغن موتور

رایج‌ترین نوع روغن‌ریزی خودرو معمولا مربوط به نشتی روغن موتور است. کافیست چند ساعت خودرو با روغن ریزی در یک جا پارک باشد تا شاهد تشکیل یک حوض روغن در زیر آن باشید. اگر شامه حساس و قوی داشته باشید، روغن ریزی موتور با بوی شبیه به سوختن لاستیک به‌راحتی قابل تشخیص است.

 

روغن ریزی موتور

 

2. نشت روغن ترمز

خطرناک‌ترین نوع نشتی روغن خودرو، روغن ریزی سیستم ترمز ماشین است. دقت داشته باشید که نشتی روغن ترمز معمولا در نزدیکی چرخ‌ها اتفاق می‌افتد. عملکرد سیستم ترمز در خودروی شما کاملا وابسته به میزان روغن موجود در مدار اختصاصی آن است. اگر به دلیل نشتی، سطح روغن این مدار کاهش یابد، قدرت ترمزگیری ماشین افت پیدا می‌کند. موضوعی که می‌تواند در بروز تصادف اثرگذار باشد. نشت روغن ترمز معمولا در اثر فرسودگی لنت ترمز یا آسیب دیدن مدار آن در خودروهای سن بالا رخ می‌دهد.

 

روغن ترمز

 

3. روغن‌ریزی هیدرولیک فرمان

فرمان هیدرولیک در خودروی شما به‌دلیل برخورداری از یک سیستم هیدرولیکی حاوی روغن، عملکرد نرم و مطلوبی از خود نشان می‌دهد. انتقال نیرو از فرمان به چرخ‌ها در این سیستم از طریق فشار روغن صورت می‌گیرد. روغن با سطح مشخصی درون جعبه فرمان قرار می‌گیرد. اگر به دلیل نشتی، سطح روغن کاهش یابد، سیستم هیدرولیک فرمان تضعیف می‌شود. موضوعی که باعث می‌شود با چرخاندن فرمان، خودرو آن طور که باید و شاید به جهت مد نظر راننده هدایت نشود.

 

روغن ریزی فرمان

 

خطرات این نوع روغن ریزی خودرو نیز به‌خصوص در معابر پر پیچ و خم بسیار زیاد است. مهم‌ترین نشانه نشتی روغن فرمان هیدرولیک، صدای خش خش است که از کاپوت خودرو به‌گوش می‌رسد. معمولا به‌دلیل آسیب دیدن شیلنگ متصل به جعبه فرمان، نشتی روغن اتفاق می‌افتد.

 

4. روغن‌ریزی گیربکس

نشتی روغن گیربکس اتوماتیک و دستی نیز هر چند خیلی شایع نیست؛ اما نمی‌توان از کنار آن عبور کرد. همان‌طور که می‌دانید تعداد زیادی چرخ‌دنده درون گیربکس وجود دارد. درگیر شدن روان و سریع چرخ‌دنده‌ها روی کیفیت عملکرد سیستم انتقال قدرت ماشین نقش تعیین‌کننده‌ای دارد. به‌همین دلیل از روغن برای روان‌کاری چرخ دنده‌ها استفاده می‌شود.

بخش قابل توجهی از روغن گیربکس در کاسه نمدی قرار می‌گیرد که زیر پوسته جعبه دنده تعبیه می‌شود. علت روغن‌ریزی گیرکس مربوط به سوراخ شدن کاسه نمد است. تشخیص روغن‌ریزی کاسه نمد گیربکس نیز نسبتا ساده است. این روغن رنگ قرمز یا صورتی دارد و در اثر نشتی آن بوی سوختگی نسبتا شدیدی به مشام می‌رسد. ضمن اینکه نشتی روغن ، مستقیما روی کیفیت تعویض دنده خودرو تاثیر می‌گذارد.

 

روغن ریزی گیربکس

 

روغن گیربکس ویسکوزیته بیشتری در مقایسه با روغن موتور دارد. به‌همین دلیل کاملا غلیظ‌تر است و چسبندگی بالاتری دارد. از نظر ظاهری هم روغن گیربکس شفاف‌تر است و به‌همین دلیل رنگ روشن‌تری دارد. کافیست یکبار تجربه مواجهه با روغن ریزی گیربکس و موتور را داشته باشید تا به‌راحتی با استفاده از نشانه‌های فوق، تفاوت بین آن‌ها را تشخیص دهید.

بیشتر بخوانید:

  •  علت روغن سوزی ماشین چیست؟

 

چگونه روغن‌ریزی خودرو را از نشت مایع خنک کننده تشخیص دهیم؟

قبل از اینکه درباره دلایل نشت روغن خودرو بحث کنیم، لازم است به یک موضوع مهم دیگر بپردازیم. گاهی اوقات رانندگان نشت مایع خنک کننده را با روغن ریزی اشتباه می‌گیرند. در گذشته مایع خنک کننده معمولا با رنگ سبز تولید می‌شد و به همین دلیل خیلی راحت امکان تشخیص آن وجود داشت. اما امروزه معمولا خنک کننده‌ها در رنگ‌های مختلف عرضه می‌شوند. بنابراین تشخیص روغن و مایع خنک کننده از روی رنگ گاهی اوقات امکان‌پذیر نیست.

مطمئن‌ترین راه برای این منظور، لمس مایع نشت کرده در زیر خودرو است. مایع خنک کننده به‌هیچ عنوان حالت روغنی ندارد. این موضوعی است که با لمس کردن به‌راحتی می‌توان متوجه شد. علاوه بر آن از طریق بو کردن هم می‌توانید روغن را از مایع خنک کننده تشخیص دهید؛ چراکه معمولا ضد یخ بوی شیرین و ملایم دارد. این در حالی است که معمولا از نشت روغن کارکرده با بوی سوختگی همراه است.