علت خرابی دینام خودرو 

احتمالاً می دانید که دینام یک قسمت ضروری از وسیله نقلیه شما است در خودرو های جدید به دینام آلترناتور نیز گفته می شود. اما دینام دقیقاً چه می کند؟ دینام، یکی از قطعات مهم در خودرو است که باید مقدار مناسبی از جریان الکتریکی را برای تغذیه‌ی باتری و سایر قطعات الکتریکی خودرو فراهم کند. برای این کار، دینام انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل و نیروی لازم را تولید می‌کند، و جریان تولیدی را که یک جریان مستقیم است، به باتری بفرستد تا برق مورد نیاز قسمت‌های مختلف خودرو، از جمله چراغ‌های جلو، فرمان برقی، شیشه‌های برقی، برف پاک‌کن‌ها، صندلی‌های گرمکن، رادیو و… تأمین شود اما در صورت خرابی دینام خودرو، تمام قطعات الکتریکی ماشین برای به‌دست آوردن این میزان قدرت، به باتری متکی خواهند بود. متأسفانه باتری ماشین آن‌قدر قوی نیست که بتواند برق مورد نیاز این قطعات را تأمین کند و همچنین ممکن است متوجه شوید ماشین شما بیش از چند دقیقه روشن نمی ماند. به همین دلیل، دینام عملکردی بسیار مهم برای هر وسیله‌ی نقلیه دارد.

علائم خرابی دینام خودرو :

  1. پرنور یا کم نور شدن چراغ‌های ماشین

از آنجایی‌که دینام سیستم الکتریکی خودرو را تغذیه می‌کند، چشمک‌زدن، کم‌نور یا ضعیف شدن چراغ‌ها، ممکن است یکی از نشانه‌ های خرابی دینام خودرو باشند. وقتی دینام خودرو از کار می‌افتد، ولتاژ ناپایداری را به لوازم الکترونیکی ماشین انتقال می‌دهد، در این‌صورت ممکن است چراغ‌های جلوی ماشین کم‌نورتر یا پرنورتر از حالت عادی شوند. همچنین، ممکن است نورهای سوسوزن یا نورهایی را که به‌طور نامنظم از پرنور به کم‌نور و بالعکس تغییر می‌کنند را مشاهده کنید.

  1. عملکرد کند لوازم جانبی خودرو

زمانی‌‌که دینام، برق کافی را برای وسایل الکترونیکی خودروی شما تامین نمی‌کند، اغلب شاهد کندی یا عدم کارکرد لوازم جانبی ماشین خواهید بود. به‌عنوان مثال، اگر متوجه شدید که پنجره‌هایتان بیشتر از حد معمول بالا و پایین می‌رود، یا گرم‌کن صندلی‌هایتان به‌سرعت گرم نمی‌شوند و یا حتی اگر سرعت‌سنج و سایر ابزارها شروع به خراب شدن کرده‌اند، ممکن است مشکل از دینام خودرو باشد.

  1. مشکل در استارت زدن یا خاموش شدن‌های مکرر خودرو

یکی دیگر از علائم خرابی دینام ماشین مشکل در استارت زدن خودرو است. اگر دینام خراب باشد، نمی‌تواند باتری را شارژ کند و در نتیجه، باتری قدرت کافی برای روشن‌کردن خودرو، نخواهد داشت. علاوه بر این، اگر ماشین شما به‌طور مکرر در حین رانندگی متوقف می‌شود، ممکن است نشان از آن باشد که شمع‌ها و کویل، انرژی کافی برای روشن نگه داشتن موتور را از دینام دریافت نمی‌کنند. همین امر باعث خاموش شدن‌های پی‌در‌پی خودرو می‌شود.

البته خاموش شدن ماشین فط ناشی از خرابی دینام نیست.

  1.  استشمام بوی سوختن لاستیک یا سیم

یکی دیگر از نشانه های خرابی دینام خودرو که ممکن است با آن مواجه شوید، بوی بد سوختن لاستیک یا سیم است که نشان می‌دهد قسمت‌هایی از دینام خودرو فرسوده شده است. از آنجایی‌که تسمه‌ی محرک دینام، تحت کشش و اصطکاک دائمی و نزدیک به موتور خودرو قرار دارد، شاید به مرور زمان فرسوده شده و بوی ناخوشایندی همچون لاستیک سوخته از آن متصاعد شود.

گاهی پیش می‌آید که این بوی سوختگی ناشی از بروز مشکل در سیم‌های دینام باشد و اگر به‌موقع اقدام نکنید، دینام هم خراب خواهد شد.

5)   روشن شدن چراغ هشدار

یکی از رایج‌ترین علائم خرابی دینام خودرو روشن شدن چراغ چک موتور است. وقتی چراغ هشدار روی داشبورد ظاهر می‌شود و علامت “ALT” یا “GEN” را نشان می‌دهد، به این معناست که یک مشکل جدی در سیستم الکتریکی ماشین، از جمله دینام وجود دارد. دینام‌ها طوری طراحی شده‌اند که در یک ولتاژ خاص (معمولا بین 13-14.5 ولت) کار می‌کنند. از آن‌جایی‌که، چراغ هشدار به رایانه‌ی داخل خودرو متصل است و خروجی ولتاژ دینام را کنترل می‌کند، در صورت کاهش ولتاژ دینام یا افزایش آن، چراغ چک ماشین روشن می‌شود.

6)    شنیدن صداهای عجیب و غریب در زیر کاپوت ماشین

خودروها معمولا صداهای زیادی تولید می‌کنند. برخی از این صداها، طبیعی هستند درحالی‌که، برخی دیگر می‌توانند نشان‌دهنده‌ی مشکلاتی جدی باشند. در صورت خراب شدن دینام خودرو، ممکن است صداهای عجیب و غریب غرغر یا ناله مانندی را از زیر کاپوت بشنوید. این صداها زمانی به‌وجود می‌آیند که پولی دینام، به‌درستی با تسمه‌ی محرک، تراز نباشد یا بلبرینگ دینام فرسوده شده باشد.

7)    خالی شدن باتری

مهم‌ترین علت خالی شدن باتری ماشین را نمی‌توان، خرابی دینام دانست. همانطور که در ابتدای مقاله هم گفتیم وظیفه‌ی دینام این است که برق مورد نیاز باتری را در حین حرکت خودرو تامین کند. از این‌رو، درصورتی‌که دینام از کار بیافتند، شارژ باتری به‌سرعت تخلیه می‌شود.

خطرات رانندگی با دینام خراب را جدی بگیرید

خرابی دینام با مشکلات متعددی که ایجاد می‌کند، می‌تواند رانندگی را برای شما دشوارتر و حتی خطرناک کند. به‌عنوان مثال:

  • همان‌طور      که در ابتدای مقاله هم گفتیم، انرژی باتری هنگامی‌که خودرو در حال حرکت است،      توسط دینام تامین می‌شود. درصورتی‌که دینام خراب شود، باتری نیز بعد از مدتی      تخلیه شده و باعث متوقف شدن خودرو می‌شود. این اتفاق نه‌تنها می‌تواند شما را      ساعت‌ها در خیابان سرگردان کند بلکه در برخی مواقع ممکن است باعث آسیب رسیدن      به باتری و سایر قطعات متکی به دینام شود.
  • یک      دینام فرسوده می‌تواند باعث کم‌نور یا سوسو زدن چراغ‌های جلوی ماشین شما شود      که این امر دید شما را در شب دشوارتر می‌کند.
  • در      برخی موارد، خرابی دینام حتی می‌تواند موتور شما را از کار بیاندازد. در این‌صورت،      اگر با سرعت بالا در حال رانندگی باشید می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

اگر دینام خراب باشد، چه مدت می‌توان رانندگی کرد؟

توانایی شما برای ادامه رانندگی با دینام خراب به عوامل مختلفی مانند میزان شارژ باتری قبل از، از کار افتادن دینام، تعداد لوازم جانبی خودرو که در حال استفاده هستند و شرایط رانندگی بستگی دارد. اگر دینام از کار بیفتد، خودرو فقط برای مدت کوتاهی می‌تواند کار کند، زیرا این دینام است که باتری را در هنگام رانندگی شارژ می‌کند و پس از اتمام شارژ باتری، خودرو متوقف می‌شود و نمی‌توان آن را دوباره راه اندازی کرد. علاوه بر باتری، برخی از سیستم‌های خودرو مانند فن‌های خنک‌کننده موتور و فرمان برقی به نیروی برق وابسته هستند که منجر به تخلیه‌ی سریع‌تر باتری می‌شوند.

به‌طور کلی

دینام خراب، مانع از رانندگی با خودرو نمی‌شود، اما اگر در مدت طولانی از خودرویی با دینام خراب استفاده کنید، به‌سرعت به باتری و سایر قطعات موتور خودرو آسیب خواهید رساند که بروز مشکل در هر یک از این قطعات، هزینه‌ی بسیار بیشتری از تعویض دینام خراب، برایتان به‌دنبال دارد. بنابراین مهم است که با بررسی و رسیدگی به‌موقع، مانع از خرابی دینام خودرو شوید. در این مقاله از وبلاگ ایگل، به معرفی دینام و وظایفش پرداختیم. همچنین دلایل خرابی دینام خودرو و علائم آن را هم معرفی کردیم.

پیشنهاد می‌کنیم پیش از اینکه دینام خودرو خراب شود و هزینه‌ی بالایی روی دستتان بگذارد، اقدامات پیشگیرانه‌ای را برای حفظ سلامت آن انجام دهید. پیشنهاد می‌کنیم که از قطعات باکیفیت و معرفی شده توسط سازنده‌‌ی خودرو، استفاده کنید. مطمئن شوید که حداقل ۲ بار در سال، معاینات و سرویس‌های دوره‌ای را به‌منظور بررسی سلامت قطعات ماشین، انجام می‌دهید.